Kirsi Laitinen med arbetsgrupp - Levnadsvanor som stöd för tillväxt och utveckling under tidig barndom
Redan under graviditeten kan levnadsvanor ha långtgående effekter på barnens hälsa, och dessa effekter kan sträcka sig ända in i vuxenlivet. Ogynnsamma levnadsvanor som exempelvis dålig näring eller brist på motion kan leda till övervikt och fetma under graviditeten, vilket numera är mycket vanligt. Övervikt och fetma ökar i sin tur risken för graviditetsdiabetes, som diagnostiseras hos ungefär var femte födande kvinna i Finland. Näringen påverkar också sammansättningen och funktionen av moderns tarmflora. Alla ovanstående faktorer kan påverka hur fostret programmeras, vilket senare kan återspeglas i barnens utveckling och predisposition för olika sjukdomar. En modifikation av moderns näring med probiotika eller fiskolja redan under graviditeten kan vara ett sätt att förhindra att barnet får övervikt och därigenom minska risken för bland annat neurologiska utvecklingsstörningar senare i barndomen.
Vid Åbo universitets forskargrupp för tidig näring och hälsa (https://sites.utu.fi/nutrition...) är vårt mål att undersöka om det finns ett samband mellan tidig näring (speciellt prenatal näring), metabolism samt tarmflora och mödrarnas och barnens hälsa. Vår forskningsgrupp arbetar för tillfället med flera projekt under temat gravida kvinnor och deras barn. Den största mängden data har vi samlat i samband med en studie om tidig graviditet, var vi undersöker 439 gravida kvinnor som redan innan graviditeten haft övervikt eller fetma. Mödrarna och deras barn har följts upp tills barnen är 5–6 år gamla. Barnens utveckling har undersökts med olika tester som mäter motoriska, språkliga och kognitiva färdigheter. Vi har också följt med barnens tillväxt och kroppssammansättning.
Vi har publicerat en studie var vi undersökte hur graviditetsdiabetes, fetma och näring under graviditeten påverkar barnens neurologiska utveckling vid 2 års ålder (Saros et al. 2023). I denna studie var barnens utveckling i genomsnitt normal. Men våra resultat visade att graviditetsdiabetes är kopplad till en sämre språkutveckling hos barnen. Vi visade också att en högre kroppsfettprocent hos modern är koplad till sämre färdigheter inom kognitiv, språklig och motorisk utveckling hos barnen. Dessa resultat är betydelsefulla, eftersom sambandet mellan moderns kroppssammansättning och barnens neurologiska utveckling inte tidigare har undersökts. Vi visade också att moderns fiskkonsumtion och en god näringskvalitet korrelerade med en bättre språkutveckling hos barnen.
I samma kliniska moder-barn-studie har vi undersökt sambandet mellan moderns användning av fiskolja och probiotika under graviditeten och hur detta inverkar på barnens övervikt och tillväxt upp till 2 års ålder (Saros et al. 2022). I studien kunde vi se att moderns användning av probiotika samt i kombination med fiskolja under graviditeten minskade risken för övervikt hos barnen. Dessutom var moderns användning av probiotika associerad med barnens lägre vikt. Dessa forskningsresultat är viktiga, eftersom effekten av fiskolja kombinerat med probiotika på barnens tillväxt och övervikt inte tidigare har studerats. Även om de barn som deltog i studien i genomsnitt hade normal tillväxt, fann vi att längdtillväxten hos de barn vars mödrar fick probiotika och fiskolja i genomsnitt var långsammare jämfört med barn vars mödrar tillhörde placebogruppen. En snabb längdtillväxt i barndomen är inte nödvändigtvis en bra sak, eftersom den tidigare har kopplats till bland annat övervikt.
Graviditetsdiabetes och fetma påverkar moderns ämnesomsättning negativt och ökar kroppens inflammatoriska tillstånd. Detta kan störa utvecklingen av fostrets ämnesomsättning, vilket i sin tur senare kan leda till utveckling av olika sjukdomar och fetma. Probiotika och fiskolja har visat sig minska inflammationen i kroppen och detta utgör möjligtvis mekanismen genom vilken probiotika och fiskolja förebygger utvecklingen av övervikt. En bra och hälsofrämjande kost, bestående av bland annat grönsaker, bär och frukt, innehåller näringsämnen som är viktiga för barnens tillväxt och utveckling. Mjuka fetter, speciellt omega-3-fettsyror, är viktiga för utvecklingen av nervsystemet och dessa kan man få bland annat från fisk.
I vår forskargrupp undersöker vi också sambandet mellan tarmfloran under graviditeten och barnens utveckling. Levnadsvanor som ökar risken för fetma samt en dålig kost inverkar på tarmflorans sammansättning och funktion. En obalans i tarmfloran och de metaboliska produkter som produceras av bakterierna i tarmen har kopplats till en ökad inflammatorisk reaktion i kroppen. Tarmflorans obalans hos modern och det resulterande inflammatoriska tillståndet kan därför störa fostrets normala utveckling via tarm-hjärna-axeln. Med tarm-hjärna-axeln syftar man på kopplingen mellan tarmfloran och hjärnans funktion, genom vilken de tidiga levnadsvanorna kan påverka barnens neurologiska och metaboliska utveckling.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en hälsofrämjande kost och upprätthållandet av en balanserad tarmflora under graviditeten kan främja utvecklingen och tillväxten hos barn, speciellt om mödrarna har övervikt eller fetma redan före graviditeten.
Vi tackar varmt Signe och Ane Gyllenbergs Stiftelse för understödet av vår forskning.
Janina Hieta, doktorand inom området tarmmikrobiom och barnens utveckling under graviditeten, Institutionen för biomedicin och Centret för närings- och livsmedelsforskning, Medicinska fakulteten, Åbo universitet
Lotta Saros, doktorand inom området barnens tillväxt och utveckling, Institutionen för biomedicin, Medicinska fakulteten, Åbo universitet
Kirsi Laitinen, professor i näringslära, chef för Centret för närings- och livsmedelsforskning och Institutionen för biomedicin, Medicinska fakulteten, Åbo universitet
Referenser
Saros, L., Lind, A., Setänen, S. et al. Maternal obesity, gestational diabetes mellitus, and diet in association with neurodevelopment of 2-year-old children. Pediatr Res 2023; 94, 280–289. https://doi.org/10.1038/s41390...
Saros L, Vahlberg T, Koivuniemi E, Houttu N, Niinikoski H, Tertti K, Laitinen K. Fish Oil And/Or Probiotics Intervention in Overweight/Obese Pregnant Women and Overweight Risk in 24-Month-Old Children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2023 Feb 1;76(2):218-226. https://doi.org/10.1097/MPG.00...