Säätiön soittimet

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö omistaa useita soittimia, joista osa on museolla ja osa stipendiaattien käytössä.

Bergonzi-viulu

Viulun on rakentanut Carlo Bergonzi (1683–1747) vuonna 1732 Cremonassa. Siellä rakennettiin 1700- ja 1800-luvulla huippulaadukkaita jousisoittimia. Vanhojen arvosoittimien salaisuus piilee lakan reseptissä ja huolella valitussa laadukkaassa puumateriaalissa. Carlo Bergonzi oli Antonio Stradivariuksen oppilas ja heidän rakentamansa viulut kuuluvat maailman parhaisiin. Säätiö osti viulun Paavo Berglundilta joka toivoi viulun jäävän suomalaiseen omistukseen. Muun muassa Isaac Stern omisti viulun ennen häntä.

Bergonzi-viulu on tällä hetkellä Minna Pensolalla, lue lisää Minnasta hänen kotisivuiltaan www.minnapensola.fi


Rombach-viulu

Säätiö teetti kopion Bergonzi-viulusta vuonna 2008. Sen rakensi Wienissä Johann Rombach ja Masayuki Komatsu. Viulu on Sibelius-Akatemian hallinnassa ja sitä lainataan opiskelijoille, jotka ovat edistyneet opinnoissaan hyvin. Tällä hetkellä viulua soittaa Yonatan Quemado.

Signen flyygeli

Musiikki on aina soinut Villa Gyllenbergissä. Signe Gyllenbergin flyygeli on entisöity ja se sijaitsee olohuoneessa.

Steinway-flyygeli

Vuonna 1998 galleriaan ostettiin valkoinen Steinway flyygeli. Ensimmäisen pianokonsertin soitti Eva Ollikainen ja hänen jälkeensä sillä on soittanut muun muassa Gergely Bogányi, Robert Wells, Antti Siirala, Erik T. Tawaststjerna, Gustav Djupsjöbacka ja Leif Segerstam. Flyygeli on peruskorjattu vuonna 2013.

Harppu

Salvi Iris Gold-harppu ostettiin vuonna 2001. Harpisti Marjatta Haahti suositteli klassista konsertti-harppua koska se sopi hänen mielestään parhaiten museon akustiikkaan ja ilmapiiriin. Harppua on soittanut mm. Riitta Paavola, Lily-Marlene Puusepp, Päivi Viitanen ja Saija Lahtinen. 1.10.2015 harppu annettiin lainaksi Sibelius-Akatemialle. Soittimen haltija valitaan vuosittain, sen tämänhetkinen haltija on Bengi Canatan.

Cembalo

Soitinperhe sai lisäyksen vuonna 2002 kun säätiö hankki Neupert-cembalon. Cembalo on Sibelius-Akatemian hallinnassa ja sitä lainataan harjoitussoitinta tarvitseville opiskelijoille, tai käytetään Musiikkitalossa harjoituksissa ja konserteissa.