Säätiö ostaa kaksi Schjerfbeckin teosta kokoelmaansa ja jakaa 3 miljoonaa lääketieteen tutkimukseen

Säätiö ostaa kaksi Schjerfbeckin teosta kokoelmaansa ja jakaa 3 miljoonaa lääketieteen tutkimukseen

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö juhlistaa 75-vuotista taivaltaan ostamalla kaksi Helene Schjerfbeckin teosta sekä myöntämällä 3 miljoonaa euroa apurahoja psykosomaattisen lääketieteen tutkimukseen. Säätiö ylläpitää Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevaa Villa Gyllenbergin taidemuseota, jonne toukokuussa hankitut teokset tulevat esille 26.6 alkaen.

Apurahoja stressin, kivun ja unettomuuden tutkimukseen

Vuonna 1949 perustettu Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö tukee psykosomaattista lääketieteen tutkimusta sekä ylläpitää taidekokoelmaa ja Villa Gyllenbergin taidemuseota. Kaudella 2024–2025 säätiö jakaa apurahoja kolmen miljoonan euron edestä. Moni rahoitusta saanut tutkimus käsittelee stressiä, sekä vanhempien elintapojen ja valintojen vaikutusta lasten kehitykseen. Esimerkiksi Saara Nolvin tutkimus otsikolla Vanhemman vaikutus lapsen itsesäätelykykyyn ja siihen liittyviin hermoverkkoihin – varhainen stressi nuoruusikään siirtymistä muovaavana tekijänä saa 20 000 € ja Eero Kajantien tutkimusta Varhainen stressi, kardiometabolinen ohjelmoituminen ja ylisukupolvinen terveys ennenaikaisesti syntyneillä tuetaan 40 000 eurolla.

Myös unettomuus, kipu ja musiikin vaikutus kehoon nousevat esiin tutkimusotsikoissa. Säätiön pitkäaikainen apurahasaaja Eija Kalso saa 30 000 euroa tutkimukselleen Tunteet, uni, kipu ja elämänlaatu vaikeaa endometrioosia sairastavilla potilailla. Pyry Heikkinen puolestaan saa 30 000 euroa tutkimukselleen Jaetun musiikkikokemuksen vaikutukset liikkeiden ja aivotason synkroniaan, yhteenkuuluvuuden kokoemukseen ja yhteystyöhön. Lista kaikista apurahansaajista löytyy säätiön kotisivuilta.

Juhlavuoden kunniaksi säätiö myöntää myös merkittävälle psykosomatiikan tutkijalle tai tutkimusryhmälle 50 000 euron palkinnon. Palkinto jaetaan syyskuussa järjestettävässä juhlavuoden symposiumissa. Loppuunvarattu symposiumi järjestetään 19.–20.9 Hanasaaressa otsikolla Psychosomatic medicine revisited. Korkean profiilin symposiumissa on puhujina mm. lääketieteen tutkimuksen kärkinimet prof. Peter Fonagy sekä prof. Richard Davidson.

Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö on tehnyt pitkäjänteistä työtä psykosomaattisen lääketieteen tutkimuksen edistämiseksi, ja olemme todella tyytyväisiä voidessamme tukea näin hienoja tutkimushankkeita. Saimme 360 pääasiassa korkeatasoista hakemusta, ja myöntöprosenttimme on yli 30, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jannica Fagerholm.

Apurahansaajat 2024-2025

Taidekokoelma karttuu kahdella Schjerfbeckin teoksella

Helene Schjerfbeck oli Ane Gyllenbergin lempitaiteilija, ja Gyllenbergien kuoleman jälkeen säätiö on kartuttanut taidekokoelmaa usealla taiteilijan teoksella. Toukokuussa 2024 ostettujen Helene Schjerfbeckin Naisen muotokuva, punaista ja mustaa, n. 1930, öljy kankaalle, sekä Pakeneva kreivitär, 1917, hiili, vesiväri ja guassi paperille teosten myötä museon kokoelma sisältää nyt 41 Schjerfbeckin teosta. Lisäksi säätiö osti Verner Thomén maalaaman Dora Estlanderin muotokuvan, 1910, öljy kankaalle. Yksityiskokoelmasta ostettu Pakeneva kreivitär on esillä Villa Gyllenbergissä parhaillaan meneillään olevassa Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950 -näyttelyssä.

Nämä teokset täydentävät loistavasti taidekokoelmaamme. Naisen muotokuva, punaista ja mustaa on aikanaan kuulunut Ane Gyllenbergille, mutta kulkeutui jo varhain hänen tyttärelleen, jonka perilliset puolestaan luovuttivat teoksen eteenpäin. Säätiö hankki nyt teoksen helsinkiläisen Galerie Donnerin kautta, ja olemme todella iloisia saadessamme teoksen takaisin Villa Gyllenbergiin, kertoo museon intendentti Lotta Nylund.

Lue lisää teoksista

Valtavan suosion saaneen Schjerfbeck & muoti -näyttelyn on tähän mennessä nähnyt yli 33 000 kävijää. Viimeisille viikoille näyttelyn aukioloja pidennetään niin, että museo on 29.5.–9.6 auki ke-su klo 11–18. Naisen muotokuva, punaista ja mustaa sekä Dora Estlanderin muotokuva tulevat esille museoon 26.6 avautuvaan Ajan hengessä – kokoelma Ane Gyllenberg -näyttelyyn.

Psychosomatic medicine revisited -symposiumi Hanasaaressa 19.–20.9.2024.

Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950

esillä 9.6.2024 asti Villa Gyllenbergissä.